Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

București 8 mai - In cea de-a doua zi a Summit-ului s-a desfasurat un exercitiu care a simulat un atac cibernetic asupra unui aeroport regional important, considerat a fi o retea de retele si servicii.
Specialiști ai ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile), Autoritatea Aeronautica Civila Romana, reprezentatul Finlandei si Consiliul International al Aeroporturilor au contribuit la elaborarea scenariului si desfasurarea acestuia. Obiectivele aplicatiei practice au vizat: modul in care se desfasoara procesul de decizie in situatii de criza, caile prin care pot fi diminuate pierderile si asigurata rezilienta sistemelor din cadrul unui aeroport.
Concluziile si lectiile invatate vor fi prezentate participantilor in sesiune plenara, maine, 9 mai a.c., si va reprezenta contributia Summit-ului la bunele practici, cu relevanta pentru domeniul securitatii cibernetice, pe care ICAO doreste sa le transfere catre personalul care deserveste aviatia civila si sa le integreze in normele si reglementarile specifice domeniului. Noutatea includerii unui exercitiu practic in programul acestui Summit va aduce o valoare adauga, prin concluziile pe care specialistii din domeniul cibernetic si ai aviatiei civile, prezenti la Bucuresti, le vor prezenta la inchiderea evenimentului care va avea loc maine, 9 mai 2018.
De asemenea, astazi, au fost dicutate în cadrul Summit-ului ICAO “Securitatea Cibernetică în Aviația Civilă - Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA)” perspectivele actuale și viitoare în domeniul securității informatice, inclusiv domenii de cercetare din anumite state membre ale ICAO, proiecte in care se poate implica Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Producătorii de aeronave, oamenii de știință din domeniul cercetării și experții care lucreaza in domeniul reglementării au arătat care sunt perspectivele în ceea ce privește provocările privind securitatea informatică.
Totodata, s-a vorbit și despre viziunea europeană asupra strategiilor de securitate cibernetică și despre cum va fi structurată viitoarea directivă privind sistemele de informare în rețea, despre eforturile făcute de EASA (Agenția Europeană de Siguranță a Aviației) pentru promovarea partajării și coordonării incidentelor de securitate informatică, ca parte a Centrului european pentru securitatea cibernetică în aviație (ECCSA). In paralel cu desfasurarea lucrarilor la Palatul Parlamentului a avut loc un mini-summit al tinerilor, gazduit de Academia Tehnica Militara la care au participat studentii din aceasta institutie de invatamant, studenti ai Academiei Fortelor Aeriene, precum si ai Universitatii Politehnica Bucuresti.
Dr. Fang LIU, reprezentanti ai ICAO, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Educatiei, Romatsa, Academia Tehnica Militara si Universitatea Politehnica Bucuresti, au fost membri ai sectiunilor acestei intalniri care vizeaza pregatirea viitoarei generatii si atragerea tineretului pentru a lucra in domeniul aviatiei civile.