Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Operațiunile eficiente de Management al traficului Aerian (ATM) reprezintă un indicator de performanță în  domeniul aviației, iar România pentru a atinge obiectivele stabilite pentru realizarea Cerului Unic European, acelea de îmbunătățire a siguranței, a capacității, a eficienței și a performanței de mediu pentru spațiul aerian UE a anunțat că sprijină dezvoltarea unei Strategii Naționale pentru Spațiul Aerian. Anunțul a fost făcut de reprezentanții guvernului român prezenți la conferința ”Ziua Aviației în România”,  organizată la București, pe data de 12 aprilie a.c., de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) în parteneriat cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), sub patronajul Ministerului Transporturilor.
De asemenea, la conferința desfășurată sub deviza "Împreună pentru o Europă conectată în siguranță", IATA a anunțat că pentru a completa obiectivul pe termen lung al Cerului Unic European de îmbunătățire a siguranței, a capacității, a eficienței și a performanței de mediu a spațiului aerian al  UE colaborează cu mai mulți furnizori de servicii de navigație aeriană, printre care și ROMATSA pentru conceperea strategiilor naționale pentru spațiul aerian.
Tot astăzi, reprezentanții guvernului, europarlamentari, autoritățile de reglementare, experții din industrie, companii aeriene, aeroporturi, furnizorii de servicii și partenerii tehnologici din industria aeronautică mondială au trasat liniile strategice de dezvoltare ale industriei transportului aerian din regiune.
Astfel, oficialii au discutat despre configurarea și armonizarea proiectelor de dezvoltare a infastructurilor aeroportuare, precum și gestionarea spațiului aerian în scopul sporirii conectivității și a dezvoltării economice și sociale în spațiul european.
In cadrul panelului destinat domeniul Cyber Security, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a subliniat importanța adoptării unei abordări predictive și holistice a securității cibernetice în aviația civilă, care este condiționată atât de armonizarea legislativă națională și internațională, cât și de cooperarea eficientă între autorități și părțile interesate. Branșele de securitate și siguranță aeronautică conlucrează la dezvoltarea unui cadru integrat de securitate cibernetică, care să asigure implementarea unui set de măsuri proactive și reactive specifice pentru aviația civilă națională. De asemenea, sunt derulate demersuri de pregătire și adaptare a capabilităților de securitate cibernetică pentru a gestiona în mod corespunzător provocările aduse de tehnologiile emergente, în vederea creșterii rezilienței cibernetice și a protejării întregii industrii a aviației civile și a pasagerilor.
Inovația și digitalizarea pentru industria transportului aerian a fost unul dintre cele mai dezbatute teme aflate pe agenda conferintei, întrucât după estimările specialiștilor, traficul de pasageri se va dubla până în 2037, acest lucru reprezentând o provocare majoră pentru industria transporturilor aeriene și guverne care trebuie să impună noi standarde, tehnologii, reglementări armonizate în domeniu, precum și o infrastructură adecvată.
Protecția consumatorilor și impactul aviației asupra mediului, au fost subiecte importante aflate în atenția  oficialilor prezenți la conferință. In opinia acestora, proiectele, programele și reglementările cu privire la protejarea drepturilor consumatorilor și reducerea emisiilor de carbon ar trebui coordonate la nivel global pentru a produce rezultate marcabile, iar în acest scop enitățile ar trebui să întărească cooperarea, schimbul de bune practice și de informații.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) în parteneriat cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), sub patronajul Ministerului Transporturilor din România si s-a desfășurat în București, la hotelul Radisson Blue, pe data de 12 aprilie a.c.