Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

 Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (AESA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au emis un protocol comun care definește măsuri pentru a asigura securitatea sănătății pasagerilor aerieni și a personalului aeronautic, odată ce companiile aeriene reiau programele regulate de zbor în urma perturbărilor severe cauzate de COVID -19.
Liniile directoare acordă o importanță esențială pentru siguranța sănătății în fiecare etapă a călătoriei pasagerilor. Recunoscând că aeroporturile, companiile aeriene și aeronavele sunt diferite, este necesară o abordare pragmatică în punerea în aplicare - evidențierea și oferirea de îndrumări cu privire la modalitățile în care locațiile și situațiile individuale pot fi mai bine proiectate pentru a îndeplini noile standarde de securitate pentru sănătate.
Unele principii generale se aplică pe tot parcursul călătoriei: păstrarea distanțării fizice ori de câte ori este posibil, purtarea unei măști medicale pentru a proteja alți pasageri și practicarea scrupuloasă și frecventă a igienei mâinilor. Pasagerii aerieni și populația generală trebuie să fie siguri că aerul filtrat din avioane este mai sigur și mai curat decât cel pe care mulți dintre noi îl respirăm la sol.
Pentru operatorii de aeronave și aeroporturi, vor fi necesare schimbări semnificative în procesele lor. Protocolul prevede: „Operatorii de aeronave și operatorii aeroportului ar trebui să coopereze pentru a asigura respectarea distanțării fizice oriunde este posibil, mai ales în timpul check-in-ului, verificării securității, pre-îmbarcării și îmbarcării. Atunci când distanța fizică recomandată de 1,5 metri nu este posibilă, din cauza constrângerilor de infrastructură sau operaționale, operatorii de aeronave și operatorii aeroportului ar trebui să implementeze măsuri suplimentare de atenuare a riscurilor, cum ar fi igiena mâinilor, etichetă respiratorie, transport suplimentar, etc. ".
În interiorul aeronavei, liniile directoare oferă o anumită flexibilitate datorită spațiului restrâns, dar este clar că, oriunde este posibil, pasagerii ar trebui distanțați fizic: „Pe lângă celelalte măsuri de sănătate și igienă care trebuie respectate în orice moment, acolo unde este permis de sarcina, configurația cabinei și cerințele de masă și echilibru, operatorii de avion ar trebui să asigure, în măsura posibilului, distanțarea fizică între pasageri. ".
Aceste măsuri recomandate vor fi evaluate și actualizate în mod regulat, în conformitate cu schimbările în cunoașterea riscului de transmitere, precum și cu dezvoltarea altor măsuri de diagnostic sau prevenție (inclusiv tehnologice) și a evoluției pandemiei.