Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

La data de 16.11.2020 peste 20 de asociații reprezentând aviația europeană au făcut public un apel pentru elaborarea și implementarea unui program cuprinzător de sprijin pentru reconstrucția sectorului, grav afectat de criza Covid-19. Acestea au adoptat o declarație privind măsurile necesare pentru recâștigarea încrederii pasagerilor și reluarea activității, în condițiile în care nu se prevede o revigorare a aviației mai devreme de 2024-2025.

Totodată, asociațiile respective se angajează să participe la îndeplinirea obiectivului Pactului ecologic european prin eliminarea emisiilor de CO2 până în 2050.

Măsurile solicitate instituțiilor europene și statelor membre au în vedere menținerea conectivității, a competențelor și ocupării forței de muncă și a competitivității aviației europene pe plan internațional.

Pentru a reduce în continuare amprenta de carbon, Pactul solicită, printre altele:

-       Un cadru legislativ al UE pentru a promova producția și implementarea programului pentru combustibilii alternativi durabili în aviație (SAF);

-       Finanțare și investiții pentru a permite accelerarea inovației în ceea ce privește construcția aeronavelor cu emisii reduse de carbon, cum ar fi cele cu propulsie electrică și hidrogen; un sistem de stimulare pentru reînnoirea flotei;

-       Revizuirea cerului unic european (SES) și continuarea comerțului cu emisii schema EU-ETS/ CORSIA.

Cu această ocazie, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, au recunoscut importanța aviației și nevoia de susținere post criză. Totodată, au apreciat raportul prezentat de aviație, care punctează ceea ce este necesar pentru recâștigarea încrederii pasagerilor și redresarea acestui sector esențial pentru aprovizionarea globală și mobilitatea oamenilor și au salutat angajamentul pentru implementarea Pactului ecologic european, promovarea digitalizării și decarbonizării, ca principale metode de atingere a țintelor asumate de UE în domeniul schimbărilor climatice, precum și propunerea de a crea un pact pentru partea socială.

Anexat, declarația asociațiilor din aviație, precum și un studiu care evaluează efectele negative ale COVID-19.