Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Comisarul european responsabil pe transporturi, Adina Vălean aduce lămuriri cu privire la reluarea zborurilor în spațiul European și precizează regulile recomandate pentru păstrarea nivelului înalt de sigurață a zborurilor, în contextul Covid -19: ”Vom zbura cu avionul atunci când statele membre hotărăsc să ridice restricțiile de zbor. Așteptările sunt ca zborurile să fie reluate gradual, destinațiile deschizându-se rând pe rând în funcție de situația epiedemiologică a țărilor de la capetele rutelor”.
Comisarul Adina Vălean afirmă că au fost stabilite criterii de evaluare epidemiologică  de către Comisia Europeană în cooperare cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor(testare, rata de infectare etc.), iar în funcție de aceste criterii se iau decizii cu privire la reluarea zborurilor, ultima decizie fiind a statului național.
Responsabilul european pe transporturi declară că există un set de principii după care Comisia Europenă se ghidează, iar pentru reluarea zborurilor un rol important îl au aeroporturile care vor aplica măsuri proporționate în raport cu situația epidemiologică. De asemenea, Comisia reomandă distanțarea fizică, purtarea măștilor, îmbarcarea/debarcare inteligentă, limitarea mișcării în aeronavă, purtarea maștii în timpul zborurilor, limitarea contactelor etc. În același context, Comisia are o atenție specială asupra lucrătorilor din transporturi, cu seturi de măsuri speciale pentru protejarea lor. Comisarul precizează, printre altele, că recomandarea Comisiei este de purtarea obligatorie a măștii de protecție în interiorul avionului: ”Distanțarea fizică în avion nu e recomandată de Comisie ca fiind obligatorie (un număr mai mic de pasageri) deoarece nu există loc rezonabil în aeronave. Am înlocuit măsura distanțării fizice cu recomandări de folosire a dezinfectanților, purtarea de măști, sistarea vânzarilor la bord de obiecte/alimente/băuturi etc. In aviație există o disciplină a protocoalelor privind siguranța. Oamenii trebuie sa fie informați de toate condițiile și regulile pe care să le respecte la aeroport și în timpul zborului. Informarea este cheia. Bineînteles, companiile aeriene pot lua ce decizii doresc ca să instituie încrederea pasagerilor în reluarea călătoriilor. Sunt companii care oferă vanzarea limitată a locurilor din avion, unele cu măsuri suplimentare a separarilor dintre scaune”.
Comisarul Adina Vălean a afirmat, în cadrul unei intervenții la canalul de stiri digi24.ro că: ”Comisia nu e de acord cu propunerile unor state pentru teste contra cost pe aeroport, pe considerentul ca testele nu sunt fiabile, context în care vor exista discuții cu statele membre în sensul aplicarii unor măsuri unitare pentru asigurarea siguranței în aviație, în contextul Covid – 19”.
Intrebată fiind care vor fi primele rute aeriene dechise de țara noastră, comisarul a afirmat că: ”România poate singură să decidă în funcție de rezultatele epdemiologice furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor unde va deschide rute de zbor. Unele tari fac înțelegeri bilaterale, discută între ele, își evaluează situația epidemiologica și reiau rutele”.
Comisia europeană a stablit și comunicat planurile specifice de relaxare pentru sectorul de transport și turism în contextul Covid 19.