Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Autoritatea Aeronautică Civilă Română, instituție fundamentală pentru buna funcționare a sistemului aeronautic civil, a împlinit anul acesta 30 de ani de la înființare.

Cu această ocazie a fost organizat un eveniment special la care au participat domnul Bogdan Mîndrescu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, foști directori generali ai AACR, conducerea ROMATSA, directori ai aeroporturilor din România, ai operatorilor aerieni români, precum și reprezentanți ai instituțiilor cu specific aeronautic din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, cu care AACR colaborează în permanență.

În discursul său, Directorul General al AACR, domnul Nicolae STOICA, a apreciat contribuția și a mulțumit celor prezenți, precum și a instituțiilor reprezentate pentru eforturile depuse pentru dezvoltarea sectorului aeronautic civil din România.

 „Sunt onorat să fiu Director General la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Autorității Aeronautice Civile Române și să fac parte din această echipă de experți în domeniul aviației, o echipă de oameni onești care lucrează cu pasiune și dăruire pentru ca noi toți să zburăm în siguranță.

Aviația poate avea un impact extraordinar asupra dezvoltării sociale și economice durabile a unei țări. Dar aceasta evoluție trebuie să fie în strânsă legătură cu cerințele și standardele de siguranță, mai ales că provocările pe care domeniul aeronautic le are în față sunt multiple.

În acest context, în care spațiul aerian este tot mai aglomerat și vorbim nu doar despre creșterea permanentă a numărului de zboruri civile ci și despre prezența tot mai vizibilă a sistemelor aeriene pilotate de la distanță, despre zborurile militare sau apariția noilor categorii de aeronave,
rolul autorităților naționale de supervizare și reglementare, asa cum este și Autoritatea Aeronautică Civilă Română, este unul fundamental pentru acest sector dinamic. 

Trebuie să avem în vedere chiar de astăzi că viitorul vine și cu alte provocări pentru sectorul aeronautic și vă dau acum un singur exemplu - dezvoltarea și introducerea în exploatare a aeronavelor electrice sau alimentate cu hidrogen. Și este doar un motiv pentru care vom fi nevoiți să ne adaptăm rapid la cerințele pieței legate de inovare și dezvoltare.

Dar noi avem viziune și nu ne temem să implementăm proiecte pentru a ne dezvolta, așa cum au avut și foștii directori ai Autorității Aeronautice Civile Române, o parte dintre ei prezenți la acest eveniment, cărora trebuie să le fim recunoscători pentru eforturile depuse.

Pot susține cu mândrie ca datorită directorilor generali precum și angajaților acestei instituții AACR a reușit:

  • Să devină cea mai importantă instituție din domeniul aviației civile din România;
  • Să devină o instituție al cărei cuvânt contează la reuniunile europene sau internaționale;
  • Să fie o instituție care are angajați profesioniști solicitați de cele mai importante foruri europene și internaționale privind siguranța aviației civile, pentru expertiza și cunoștințele lor.

În cei 30 de ani de existență, Autoritatea Aeronautică Civilă Română a reușit să țină pasul cu schimbarea.

Dacă astăzi, în 2023, ne putem mândri că, ținând pasul cu noile tehnologii, am reușit să ne poziționăm în rândul celor mai digitalizate instituții din România, la înființarea Autoritații Aeronautice Civile Române, acum 30 de ani, digitalizarea părea ceva ireal.

Trebuie subliniat faptul că digitalizarea vine și în sprijinul partenerilor din aviație, cele mai multe dintre serviciile oferite de AACR în acest moment fiind accesibile exclusiv online, simplificând astfel procesele și diminuând timpii de răspuns.

Nu ne oprim însă aici! Dezvoltarea Autorității Aeronautice Civile Române este un proces continuu.

Obiectivele sunt atinse cu ajutorul angajaților AACR, al Consiliului de Administrație și nu în ultimul rând cu sprijinul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Am avut onoarea să cunosc unul dintre cei mai importanți oameni pentru AACR, un om admirabil care spune despre Autoritatea Aeronautică Civilă Română că este copilul lui.

În calitate de Director General al AACR îi dau asigurări că acest copil a crescut frumos, este respectabil și continuă să se dezvolte pentru a-l face mândru.

Au fost câțiva ani grei pentru industria aeronautică civilă.
Pandemia a afectat pe toată lumea, inclusiv Autoritatea Aeronautică Civilă Română. A fost dificil să ne revenim și vreau să le mulțumesc tuturor angajaților Autorității Aeronautice Civile pentru că au înțeles situația și cu ajutorul lor am reușit să redresăm financiar această instituție.

Va promit ca voi face tot ce îmi sta în putință pentru ca anii ce vin sa fie mai buni!”