Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Începând cu data de 11 septembrie 2020, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) este desemnată ca autoritate de supraveghere a pieței pentru produsele care intră sub incidenţa cap. II din Regulamentul delegat (UE) 2019/945, în conformitate cu prevederile HG nr. 643/2020 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului delegat (UE) 2019/945 al Comisiei privind sistemele de aeronave fără pilot la bord şi operatorii de sisteme de aeronave fără pilot la bord din ţări terţe şi a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/947 privind normele şi procedurile de operare a aeronavelor fără pilot la bord.

Astfel, începând cu data de 11 septembrie 2020, în exercitarea atribuţiilor de autoritate de supraveghere a pieţei, AACR poate dispune măsuri privind restricţionarea sau interzicerea introducerii şi/sau punerii la dispoziţie pe piaţa din România a unui produs din categoria aeronave fără pilot la bord destinate operării în categoria “open” (drone/UAS/aeromodele) sau pentru retragerea sau rechemarea acestuia de pe piaţă. 

În conformitate cu prevederile art. 6 din HG nr. 643/2020, începând cu data de 11 septembrie 2020, producătorii cu sediul în România, precum şi importatorii produselor din categoria aeronave fără pilot la bord destinate operării în categoria “open” (drone/UAS/aeromodele) au obligația să comunice către AACR adresele şi datele de contact ale distribuitorilor cărora le-au furnizat produse în vederea comercializării acestora pe teritoriul României.  De asemenea, distribuitorii care comercializează produse din aceeași categorie pe teritoriul României, inclusiv prin vânzare online sau prin alte mijloace de vânzare la distanță, sunt obligați să comunice AACR datele de contact şi adresele producătorilor sau, după caz, ale importatorilor care le-au furnizat produsele. 

Potrivit HG 643/2020, nerespectarea condițiilor de punere pe piață a produselor din categoria aeronave fără pilot la bord (drone/UAS/aeromodele) constituie contravenții și se sancționează cu amenzi între 2 000 și 20 000 de lei, după caz.