Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Proiectul "SPICE" –Coordonare Sincronizată pentru implementarea navigației bazată pe perfromanță este parte a Programului SESAR și se referă la implementarea procedurilor de navigație bazate pe perfromanță (Performance Based Navigation – PBN) în patru state membre ale Fondului de Coeziune (Cipru, Portugalia, România, Slovacia), echiparea aeronavelor cu capacități PBN, implementarea unei infrastructuri de navigației și este coordonat de EUROCONTROL. Navigarea bazată pe performanță (PBN) exploatează capacitățile avansate de navigare în spațiu (RNAV) a aeronavelor moderne pentru a permite proiectarea eficientă a spațiului aerian și sistematizarea rutelor de trafic aerian.
 
 
Proiectul SPICE are o valoare estimată de 39.029.792 EUR, este cofinanțat de Uniunea Europeană în procent de 85%  prin Programul European de Facilitare a Conexiunii și va fi implementat între februarie 2016 și decembrie 2020.
 
În România, proiectul SPICE implică atât companiile aeriene - Blue Air și Regional Air Services, ANSP - ROMATSA, Autoritatea Aeronautică Civilă din România - desemnată ca autoritate competentă pentru aprobarea / validarea procedurilor de zbor. De asemenea, implică Asociația Aeroporturilor din România ca coordonator / reprezentant pentru aeroporturile din România.
 
 
Obiectivele principale ale AACR sunt: ​​pregătirea personalului pentru aprobarea procedurilor PBN, echiparea avionului de validare cu FMS (acest obiectiv este legat de achiziționarea unei noi aeronave pentru validare proceduri) și achiziționarea de software și hardware pentru aprobarea procedurilor PBN.
 
În 2018, AACR a inițiat pregătirea personalului pentru aprobarea procedurilor PBN, a semnat contractul de achiziție a avionului de validare (care urmează fi livrat conform contractului în aprilie 2019) și a început procedurile pentru achiziționarea software și echipamente hardware pentru aprobarea procedurilor PBN.
Până la sfârșitul proiectului, se așteaptă ca toate obiectivele să fie finalizate conform planificării.

Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #