Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Integrarea tehnologiei AI în domeniul aeronautic si spatial este necesar a fi efectuata cu mentinerea standardelor de siguranță, securitate și protecție a mediului.
În ceea ce privește domeniul transportului aerian, AI va influența atat produsele și serviciile furnizate cat si modele management organizational pe care se vor construi companiile viitorului. Acesta situatie are un impact major asupra tuturor domeniilor gestionate de EASA (Agenția Europeana pentru Siguranta Aviatiei), inclusiv a proceselor sale de bază (certificare, reglementare, aprobare a organizațiilor și standardizare) si a competențelor personalului agenției.
Avand in vedere toate cele de mai sus, in cadrul EASA a fost constituit un grup lucru in scopul unei gestionari optime a tranzitiei catre gestionarea activitatilor prin intermediu AI. Activitatea grupului a avut ca si rezultat publicarea documentului "Roadmap AI 1.0 a EASA" în februarie 2020, document prin care este detaliata politica europeana in acest domeniu.
Implementarea activitatilor detaliate in "Roadmap AI 1.0 a EASA" au avut ca si rezultat elaborarea a doua documente: 
1.  "Primele îndrumări utilizabile pentru aplicațiile ML de nivel 1", document emis decembrie 2021;
2. "Orientări pentru aplicațiile ML de nivel 1 și 2", document emis in consultare publica in februarie 2023;
   
In mai 2023, EASA a publicat o noua editia, "Roadmap AI 2.0 a EASA" a acestui document de politica. Scopul noii editii este acela de a actualiza politica si strategia europeana cu privire la implementarea inteligenței artificiale în domeniul aviației, dar si pentru a servi drept bază de interacțiune intre industria europeana de aviatie si entitatile guvernamentale cu competente in domeniu. Din acest punct de vedere, documentul este conceput în continuare ca un document dinamic, care poate fi revizuit, îmbunătățit și îmbogățit în timp, pe măsură ce agenția si statele membre vor dobândi experiență în ceea ce privește evoluția AI, iar industria europeana își va putea oferi partea sa de contribuție.
   
Calendar Roadmap 2.0  
Prima etapa: asistenta umana/augmentare (2023 - 2025+)  
A doua etapa: colaborarea dintre om si AI (2025 - 2035+)  
A treia etapa: automatizare avansata si inteligenta artificiala autonoma (2035 - 2050+)   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     

 

Ultima actualizare: 01/03/2024, 05:18:41