Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

 

 
Incepand cu 01.01.2023, operatiunile aeriene efectuate cu aeronave fara pilot la bord (aeromodele) in caadrul cluburilor sau asociatiilor de aeromodelsm pot fi efecuate doar dupa ce clubul sau asociatia respectiva s-au inregistrat in cadrul aplicatiei online gestionate de AACR si a fost obtinut un cod unic de de Operator UAS, cod ce se inscriptioneaza pe aeronava/aeronavele fara pilot (aeromodele) utilizate/detinute de membrii respectivului club/asociatie.
In scopul mentinerii unui nivel de siguranta acceptabil in cazul activitatilor de zbor in care sunt implicate aeromodele, art. 16 din Regulamentul (UE) nr. 2019/947 introduce o serie de obligatii aplicabile atat asociatiilor/cluburilor de aeromodelism cat si membrilor acestora. Astfel, activitatile de zbor desfasurate de membrii repspectivului club/asociatie se pot desfasura intr-una din urmatoarele conditii:
1.  activitati de zbor desfasurate in conformitate cu limitele operationale specifice categoriei "deschis", subcategoria A3;
2. activitati de zbor desfasurate in zone geografice UAS special delimitate si aprobate pentru acest tip de activitati;  
3. activitati de zbor desfasurate in baza unei autorizatii obtinuta de respectiva asociatie/club.  
     
 
 
Activitati de zbor desfasurate in conformitate cu limitele operationale specifice categoriei "deschis", subcategoria A3;

Activitatile de zbor cu aeronave fara pilot la bord (aeromodele) sunt posibile în categoria "deschis" după obtinerea codului unic de Operator UAS si a certificatului de competenta A1/A3. Aeromodelele implicate in activitati de zbor desfasurate in subcategoria A3 în conformitate cu condițiile detaliate în UAS.OPEN.040 Partea A din Anexa la Regulamentul (UE) 2019/947, sunt:

1.  aeromodele marcate cu "CE" din clasa C0, C1, C2, C3 si C4;  
2.  aeronave fara pilot la bord care se supun prevederilro art. 20, lit. b, din Regulamentul UE nr. 2019//947 (aeronave fara pilot la bord de constructie proprie pentru uz privat);       
Aeronavele fara pilot la bord (aeromodele) pot desfasura activitati de zbor in categoria "deschis", subcategoria A3, in conditiile in care masa maxima la decolare (greutatea aeronavei, a combustibilului (daca este cazul) si a sarcinii utile) este mai mica de 25 kg, activitatea de zbor se desfasoara in raza vizuala a persoanei ce comanda/controleaza aeronave, iar pilotul are minim 16 ani. 
     
Activitati de zbor desfasurate in zone geografice UAS special delimitate si aprobate pentru acest tip de activitati;

Activitatile de zbor cu aeronave fara pilto la bord pot fi efectuate în zone de spațiu aerian special delimitat si aprobat, așa-numitele zone geografice UAS. În temeiul art. 15 secțiunea 2 din Regulamentul (UE) 2019/947, statele membre pot defini zone în care UAS-urile sunt exceptate de la anumite cerințe tehnice pentru zborurile în categoria „deschis” sau sunt extinse restricțiile operaționale, inclusiv limitele de masă ale UAS sau de altitudine de zbor.

În temeiul art. 15, alin. 2 din Regulamentul (UE) nr. 2019/947, statele membre pot defini zone în care UAS-urile sunt exceptate de la anumite cerințe legale specifice categoriei „deschis” sau sunt extinse restricțiile operaționale, inclusiv cele privind limitele de masă instituite pentru UAS-urile ce pot desfasura activitati de zbor in aceasta categoria sau cele privind inaltimea de zbor.

     
Activitati de zbor desfasurate in baza unei autorizatii obtinuta de respectiva asociatie/club

Ulterior datei de 01.01.2023, activitatile de zbor in care sunt implicate aeronave fara pilot la bord (aeromodele), pot fi desfasurate în cadrul unui club/asociație de aeromodelism in conditiile in care clubul/asociatia detine o autorizatie emisa de AACR in conformitate cu prevederile art. 16 din Regulamentul UE nr. 2019/947. Documentul de autorizare detaliaza atat condițiile/limitele operationale cat si locatiile în care se pot efectua aceste activitati de zbor, avand valabilitatea limitata la teritoriul national. 

In cadrul asociatiilor/cluburilor de aeromodelism, in baza unei autorizatii emise de AACR, sunt posibil a fi desfasurate zboruri de agrement/demonstrative, precum si activități sportive sau competiționale.

     
     
 
 
 
Obtinerea unei autorizatii in baza art. 16 din Regulamentul UE nr. 2019/947
In scopul obtinerii unei autorizatii club/asociatia de aeromodelism va transmite la AACR formularul de cerere insotit de:
a. inscrisuri din care sa reiasa faptul ca asociatia/clubul este legal constituit;  
b. inscrisuri din care sa reiasa structura organizatorica specifica asociatiei/clubului respectiv;  
c. descrierea sistemului de management specific asociatiei/clubului respectiv;   
d. procedurile specifice asociatiei/clubului respectiv;  
Valabilitatea autorizarii emise este conditionata de rezultatele auditurilor de supraveghere desfasurate de AACR in scopul de a se asigura ca:
1.

membrii asociatiei/clubului sunt informați cu privire la condițiile și restricțiile specificate în autorizația eliberat organizației ai caror membrii sunt;

2.

membrii asociatiei/clubului sunt sprijiniți să atingă nivelul minim de competență necesar pentru a opera o aeronavă pilotată de la distanță într-un mod sigur și în conformitate cu condițiile și limitările specificate în autorizație;

3.

respectivul club/asociație ia măsurile corespunzătoare în cazul în care primește informații că un pilot al unui aeromodel care efectuează operațiuni în cadrul clubului sau asociației nu îndeplinește condițiile și nu respectă restricțiile specificate în autorizație și, dacă este necesar, informează AACR despre aceasta;

4.

respectivul club/asociație furnizează, la solicitarea AACR, documentația necesară în scopul supravegherii și monitorizării activității.

     
     
     
     

 

 

 

Ultima actualizare: 29/02/2024, 10:41:13