Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Între 11 şi 15 noiembrie 2013 a avut loc la Bucureşti, Seminarul/workshop OACI regional la nivel european pe teme de medicină aeronautică, organizat de AACR în colaborare cu Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială (INMAS).

Acţiunea a reunit peste 70 de participanţi din 16 state, reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de aviaţie civilă, examinatori aeromedicali autorizaţi, personal medical al companiilor aeriene, al furnizorilor de servicii de rafic aerian, şi al  aeroporturilor  fiind organizat după o absenţă de peste 10 ani a unui eveniment pe această temă în Europa şi pentru prima dată în România.

La deschiderea seminarului, alături de dr. Anthony Evans, şeful secţiei de medicină aeronautică al OACI, s-au adresat participanţilor dl. Cătălin Radu – director al aviaţiei civile în cadrul Ministerului Transporturilor, dl. Armand Petrescu – director general al AACR, d-na Otilia Sava – secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale,  gen. prof. dr. Marian Macri – comandantul INMAS.

Principalele teme prezentate au fost cerinţele OACI pentru certificarea medicală a personalului aeronautic şi proiectul CAPSCA privind prevenirea şi managementul evenimentelor de sănătate publică în aviaţia civilă.

Vizitele tehnice din programul seminarului au fost organizate la ROMATSA şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă (sesiuni de simulator), în scopul mai bunei înţelegeri a mediului de lucru al controlorilor de trafic şi al piloţilor.

Importanţa organizării acestui seminar este dată atât de necesitatea familiarizării cu studiile şi cerinţele actuale ale OACI privind certificarea personalului aeronautic civil, cât şi de importanţa prevenirii transmiterii bolilor infecto-contagioase în contextul creşterii traficului aerian, reprezentând un element necesar pentru pregătirea continuă a personalului medical în domeniul aeronautic.