Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

În perioada 17-19 aprilie 2013, Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a organizat la Bucureşti,  în cooperare cu Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) Conferinţa privind viitoarele cerinţe europene în domeniul aerodromurilor.
Evenimentul a avut ca temă principală viitoarele reguli în domeniul siguranţei aerodromurilor, vizând certificarea şi supravegherea activităţilor aeroportuare, cu cerinţe pentru autorităţile naţionale de aviaţie, operatorii aerodromurilor şi operaţiunile de aerodrom, acesta fiind primul eveniment oficial important după publicarea Opiniei EASA 01-2013.
Organizarea în România a acestei acţiuni este o expresie a bunei colaborări între EASA şi AACR, a aprecierii din partea EASA pentru angajamentul AACR de a menţine standardele înalte de siguranţă a aviaţiei civile din România.
La deschiderea conferinţei au participat dl. Cătălin Radu, director al aviaţiei civile în cadrul Ministerului Transporturilor, dl. Jussi Myllarniemi, şeful Departamentului ATM/Aeroporturi în cadrul EASA şi reprezentanţi ai conducerii AACR.
Conferinţa a beneficiat de prezenţa a peste 100 de participanţi din 17 state, atât membre UE, cât şi non-UE - reprezentanţi ai AACR, ai aeroporturilor din România, ai autorităţilor naţionale de aviaţie civilă şi ai aeroporturilor din aceste state, ai ROMATSA, precum şi ai agenţilor aeronautici civili români.
Cu această ocazie, reprezentanţii EASA au susţinut o serie de prezentări privind extinderea competenţelor EASA asupra problematicii ATM şi aerodromuri, structura şi cerinţele noilor prevederi, facilitând un schimb constructiv de opinii cu participanţii la eveniment, cu accent pe impactul schimbărilor ce vor interveni la nivelul certificării în domeniul aerodromurilor şi pe etapele următoare ce vor fi parcurse de către toţi cei implicaţi, în vederea asigurării conformării cu viitoarele cerinţe.
Concluziile conferinţei au readus în prim plan necesitatea adoptării unei abordări flexibile în procesul de implementare a viitoarelor reguli, precum şi dezvoltarea unei colaborări internaţionale între EASA, autorităţile naţionale de aviaţie şi operatorii de aerodromuri.
Având în vedere aprecierile formulate de participanţi, atât pe parcursul desfăşurării conferinţei, cât şi la finalul acesteia, se poate afirma că această acţiune s-a constituit într-un real succes, care a contribuit la familiarizarea acestora cu noile cerinţe în domeniul aerodromurilor.