Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Urmare a solicitării dumneavoastră transmisă către AACR prin e-mail la adresa comunicare@caa.ro , în data de 6 September 2021, ora 12:03:21, deși solicitarea dumneavoastră nu întrunește condițiile, de fond și formă, ale Legii nr. 544/2001, pentru lămurirea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

1.Va rog sa imi comunicati care sunt motivele pentru care doamna Pricopi Mirela, directorul Directiei Securitate Aeronautica, vrea sa trimita trei oameni la cursul de securitate cibernetica?

Având în vedere atribuțiile AACR delegate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în domeniul securității aviației civile auditorii de securitate a aviației civile trebuie instruiți cel puțin o data la doi ani, potrivit codului muncii.

Luând în considerare lipsa de instruire a auditorilor de securitate a aviației civile în perioada 2017 - 2020 pentru exercitarea atribuțiilor de monitorizare a cerințelor prevăzute în PNSA referitoare la securitatea cibernetică, este necesară instruirea tuturor auditorilor de securitate a aviației civile certificați în condițiile O.G. nr. 17/2011 privind controlul calităţii în securitatea aviaţiei civile.

În schimb, în perioada 2019-2020 au fost instruite alte 3 persoane în domeniul securității cibernetice care nu dețineau calitatea de auditor de securitate a aviației civile în domenii care excedau atribuțiilor legale ale AACR.

2.Va rog sa imi comunicati cat costa cursul de securitate cibernetica pentru cei trei oameni?

Costurile cursurilor pentru auditorii de securitate a aviației civile sunt: 0 (zero) lei.

Precizăm că, pentru cele 3 persoane care au făcut parte din compartimentul securitate cibernetică și Cert-Av, care au fost instruite în perioada 2019-2020 și care nu dețineau calitatea de auditor de securitate a aviației civile, AACR a cheltuit suma de ~42.694 lei.

2.a. Totodata, va rog sa imi comunicati cine organizeaza acest curs?

Pentru auditorii de securitate a aviației civile cursurile sunt organizate de către European Civil Aviation Conference (ECAC).

În schimb, cele 3 persoane care au făcut parte din compartimentul securitate cibernetică și Cert-Av, care au fost instruite în perioada 2019-2020 și care nu dețineau calitatea de auditor de securitate a aviației civile au efectuat cursuri în Doha (Qatar), Mamaia (Constanța), Băile Felix (Bihor), etc.

3.Va rog sa imi comunicati daca cele trei persoane care urmeaza sa fie trimisi la cursuri de securitate cibernetica au competente recunoscute pe securitate cibernetica?

Toți auditorii de securitate a aviației civile care vor participa la cursurile organizate de către ECAC prin certificarea acordată potrivit O.G. nr. 17/2011 privind controlul calităţii în securitatea aviaţiei civile au atribuții de monitorizare a cerințelor prevăzute în PNSA referitoare la securitatea cibernetică.

4.Cum comentati faptul ca Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Transporturilor si Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica CERT-RO sustin la unison ca Autoritatea Aeronautica Civila Romana are atributii in securitate cibernetica pe sectorul aviatiei civile? Considerati ca aceste organisme si institutii publice au mintit opinia publica atunci cand au comunicat ca AACR are atributii in domeniul securitatii cibernetice pe sectorul aviatiei civile?

Rolul Autorității Aeronautice Civile Române nu este de a comenta opiniile și articolele de presă, ci de a îndeplini rolul de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limitele atribuțiilor stabilite prin lege.

Cu regret, din acțiunile dumneavoastră, constatăm că refuzați cu obstinență să țineți cont de răspunsurile AACR, organism tehnic specializat, precum și de răspunsurile pe care le-ați primit de la organismele internaționale cu competențe în domeniu, cărora le-ați solicitat clarificări pe marginea acestui subiect, cât și de cadrul legislativ incident în materie pe care vi l-am prezentat anterior publicării de către dumneavoastră, cu bună știință, a acestor dezinformări.

5.Care sunt motivele pentru care ati sustinut in scris ca AACR, institutia publica pe care o conduceti temporar, nu are atributii in domeniul securitatii cibernetice pe sectorul aviatiei civile?

Constatăm, din nou, că nu țineți cont de răspunsul AACR și că preluați trunchiat informațiile pe care vi le transmitem. Astfel, vă reiterăm cele comunicate anterior (la data de 06 iulie 2021) „[...]AACR nu deține atribuții legale în domeniul securității cibernetice, altele decât activitățile desfășurate de către auditorii de securitate.”

6.Va rog sa imi comunicati daca decizia prin care desfiintat structura de securitate cibernetica a fost asumata de doamna Gabriela Elena Mocanu, sefa serviciului juridic din cadrul AACR?

Începând din luna septembrie 2020, doamna Gabriela Elena MOCANU nu mai exercită funcția de șef serviciu.

7.Va rog sa imi comunicati lista cu persoanele angajate, detasate, transferate din mediul privat si public in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane, in contextul in care ati desfiintat structura de securitate cibernetica pentru a face economii?

Nr.crt.

Nume

Prenume

1.

N/A

N/A

2.

N/A

N/A

3.

N/A

N/A

8.Va rog sa imi comunicati lista cu persoanele pe care urmeaza sa le angajati in cadrul AACR, in contextul in care ati desfiintat in contextul in care ati desfiintat structura de securitate cibernetica pentru a face economii? 

Nr.crt.

Nume

Prenume

1.

N/C

N/C

2.

N/C

N/C

3.

N/C

N/C

 

Last update: 10/09/2021, 08:27:27