Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră transmisă prin corespondență electronică, înregistrată la AACR cu nr. 17079 / 23.05.2022, vă comunicăm următoarele:

  1. Care este numărul de pasageri înregistrați pe aeroporturile din România în primele trei luni din acest an?

În trimestrul I al anului 2022, la nivel național, au fost înregistrați 3.101.446 de pasageri.

  1. Care este evoluția față de aceeași perioadă din 2021 și 2019?

Comparativ cu anul acesta, când au fost înregistrați 3.101.446 de pasageri, în perioada similară a anului 2019 au fost înregistrați 4.666.426 de pasageri, iar în trimestrul I al anului 2021 au fost înregistrați 926.216 de pasageri.

  1. Care sunt primele 5 aeroporturi care au avut cei mai mulți pasageri?

Conform datelor centralizate la nivelul AACR, cei mai mulți pasageri au fost înregistrați pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, urmat de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, Aeroportul Internațional Maramureș și Aeroportul Internațional „Ștefan Cel Mare” din Suceava.

  1. Ce estimări există privind traficul aerian în acest an? Este așteptată o revenire la nivelul anului 2019?

Potrivit estimărilor făcute de EUROCONTROL la nivel European, scenariile analizate arată că traficul aerian de anul acesta nu se va ridica la nivelul celui din 2019. Pentru a beneficia de mai multe date privind estimările făcute de EUROCONTROL, puteți accesa pagina https://www.eurocontrol.int/covid19.

  1. Proiectul aeroportului Galați - Brăila a primit răspuns favorabil, credeți că mai este loc în piață de încă un aeroport?

Autoritatea Aeronautică Civilă Română AACR sprijină orice demers de dezvoltare al infrastructurii din România, așa cum s-a întâmplat și în cazul Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, în cazul căruia, conducerea AACR a semnat un protocol cu autoritățile locale din Brașov și ROMATSA și a acordat asistență astfel încât lucrările să se ridice la cele mai înalte standarde din punct de vedere al siguranței aeronautice.

  1. Ce funcționalitate va avea aeroportul? Vor exista și curse regulate de pe acesta?

Necesitatea operării unor curse regulate pe viitorul aeroport pentru care s-a cerut sprijin din partea AACR va fi stabilită de conducerea aeroportului în colaborare cu autoritățile locale din județele Galați și Brăila.

  1. Credeți că este un proiect care ar putea funcționa având în vedere că se află la distanțe relativ mici față de alte aeroporturi din țară?

Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu se poate pronunța în legătură cu necesitatea de a construi un aeroport într-o anumită zonă a țării, acest atribut revenind autorităților locale sau centrale cu competențe în domeniu.

Ultima actualizare: 02/06/2022, 10:24:42