Autoritatea Aeronautică Civilă Romană

1. A primit sau nu aeroportul din Remetea autorizaţie de funcţionare şi codul LRHR? În orice listă m-aş uita pe internet, nu figurează aeroportul Remetea şi nici codul LRHR. În schimb ei au inaugurat aeroportul în data de 17 iulie spunând că au primit autorizaţie de funcţionare şi codul LRHR. Puteţi vă rog să-mi confirmaţi acest lucru? Dacă au primit autorizaţie şi cod, când s-a întâmplat acest lucru? Aveţi cumva Dvs. o listă actualizată a aeroporturilor din România pe care puteţi să mi-o trimiteţi?

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a eliberat certificatul de autorizare al aerodromului Remetea la data de 26.04.2023 și a alocat codul ICAO LRHR la data de 16.05.2023. Lista actualizată a aerodromurilor din România este disponibilă pe website-ul AACR și poate fi consultată prin accesarea link-ului: https://www.caa.ro/uploads/pages/2023.06.16%20Registrul%20ADR%20site%20AACR. pdf.

2. În data de 17 iule pe acest aeroport a aterizat în mod festiv avionul HA-FAL al companiei Aeroexpress, a fost toată presa plină cu acest "moment istoric" în care a aterizat un avion de pasageri pe primul aeroport din judeţul Harghita. În schimb dacă mă uit la zborurile avionului HA-FAL pe flightradar24.com (vedeţi imaginea ataşată), nu figurează nicăieri nici un zbor la Remetea. Ce să înţeleg din asta? Că avionul a zburat la Remetea ilegal? Sau că avioanele n-au obligaţia să-şi raporteze fiecare zbor? Dvs. ca experţi în domeniu, AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ 2 puteţi vă rog să mă ajutaţi în câteva cuvinte să văd mai clar ce s-a întâmplat şi dacă acest lucru e legal? Pentru că în momentul de faţă totul pare a cacealma politică. :)

Autoritatea Aeronautică Civilă Română nu poate cataloga aterizarea unei aeronava ca fiind, așa cum specificați dumneavoastră în solicitare, „cacealma politică”. Publicarea în timp real a poziției unei aeronave sau afișarea istoricului zborurilor în aplicații / pagini web general accesibile (ex. FlightRadar24) este doar o opțiune pe care operatorul aerian o are și nu constituie o obligație legală acestuia.

3. Dacă mă uit la lista zborurilor avionului HA-JEQ (vedeţi vă rog cealaltă imagine ataşată), care aparţine proprietarului aeroportului, văd mai multe zboruri la Remetea (de exemplu pe data de 17 iulie), dar în locul numelui şi codului aeroportului figurează o liniuţă: "-". De ce se întâmplă acest lucru, dacă aeroportul este autorizat şi are cod?

Pentru informații referitoare la modul de afisare a informațiilor în aplicația software la care faceți referire, vă rugăm să contactați dezvoltatorul / administratorul acestei aplicații.

4. Va fi posibil ca aeroportul din Remetea să primească curse internaţionale regulate de pasageri, cum promit proprietarii şi prietenii lor politicieni? Dacă da, ce condiţii trebuie să mai îndeplinească aeroportul pentru a putea primi aceste curse? Dacă aveţi specialişti în domeniu, puteţi să-i întrebaţi vă rog, ce şanse văd ca aceste curse regulate să funcţioneze şi să fie rentabile, luând în calcul şi faptul că avioanele trebuie să aterizeze şi la un alt aeroport (de exemplu Arad sau Tg. Mureş) în drum spre Remetea, pentru formalităţile vamale şi de trecere a frontierei?

Având în vedere reglementările în vigoare, cursele internaționale pot fi operate doar pe aerodromuri internaționale sau deschise traficului internațional conform prevederilor HG 791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise traficului aerian internațional.

5. Care esta marimea maximă a unui avion care poate ateriza (legal) pe acest aeroport? Există vreo reglementare în acest sens? Puteţi vă rog sămi daţi un link către un document în care aceste reglementări sunt descrise amănunţit?

Aerodromul Remetea este certificat conform codului 2C,paragraful 1.6.4 RACRAD-PETA editia in vigoare, disponibila pe website-ul AACR, sau prin accesarea linkului : https://www.caa.ro/uploads/pages/RACR-AD-PETA%20ed%2032022%20MO%20Partea%20I%20nr.%201175Bis.pdf.

6. Am văzut pe un forum de specialitate că cineva scria ca să nu uităm totuşi că acesta este doar un aerodrom, nu un aeroport. E adevărat acest lucru? Dacă da, ce înseamnă asta, influenţează cu ceva planurile măreţe prezentate mai sus, referitoare la curse internaţionale?

Definițiile aerodromului și aeroportului se regăsesc în Codul Aerian al României, Sectiunea 2, Articolul 3, punctele 7 si 13. AUTORITATEA AERONAUTICĂ CIVILĂ ROMÂNĂ 3

7. Mai este vreun aspect interesant pe care eu nu l-am menţionat, dar Dvs. îl vedeţi? Mă interesesează orice. Dacă cumva aveţi vreun specialist pasionat de aviaţie care ar fi dispus să mă lămurească mai pe larg despre aceste aspecte, pe un Messenger, WhatsApp, email sau orice, v-aş ruga frumos să-mi faceţi legătura cu el.

Exceptând structurile suport ale Autoritatății Aeronautice Civile Române, toate serviciile / compartimentele / direcțiile / departamentele din cadrul AACR sunt formate din inspectori aeronautici. În funcție de specificul activității structurilor, în măsura în care aveți nevoie de detalii suplimentare, vă asigurăm de disponibilitatea AACR de a veni în sprijinul dumneavoastră astfel încât articolele pe care le publicați să fie cât mai clare pentru public.

Ultima actualizare: 17/08/2023, 10:42:51