Raportare Voluntara

Raportarea voluntara a evenimentelor de aviatie civila

1. Raportarea voluntara a evenimentelor de aviatie civila

Centrul de Investigatii si Analiza petru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) cat si Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) incurajeaza raportarea voluntara a evenimentelor de aviatie civila ca un element complementar al raportarii obligatorii reglementate prin RACR REAC "Reglementarea aeronautica civila romana privind raportarea evenimentelor de aviatie civila", editia 1/2005, aprobata prin OMTCT nr. 159 din 10.02.2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 180 din 24.02.2006
Raportarea voluntara a evenimentelor de aviatie civila are ca scop imbunatatirea continua a sigurantei prin asigurarea ca informatiile relevante privind siguranta sunt raportate, colectate, analizate, stocate, protejate si diseminate. 
In cazul in care persoana solicita protejarea identitatii, raportul elaborat pe formularul cod REAC 01 sau, in cazul publicului, pe formularul "Sesizare referitoare la Siguranta Zborurilor". Dupa completare, formularele semnate vor fi transmise intr-un plic inchis si sigilat cu mentiunea "Confidential" la CIAS. Persoana care a transmis raportul urmeaza sa fie contactata de Seful CIAS sau adjunctul sau, pentru a discuta in detaliu asupra evenimentului raportat si pentru a stabili desfasurarea ulterioara a actiunilor. 
In cazul in care persoana nu solicita protejarea identitatii, raportul semnat si elaborat pe formularul cod REAC 01 sau pe formularul "Sesizare referitoare la Siguranta Zborurilor", urmeaza sa fie transmis la CIAS si/sau la AACR (in atentia Directorului General).

Următoarele evenimente sunt raportabile conform RACR-REAC, editia 1/2005: 
a). Orice accident în legatură cu o aeronavă civilă, conform definiţiei; 
b). Orice incident grav in legatura cu o aeronava civila, conform definiţiei. Incidentele considerate ca fiind incidente grave sunt prezentate in Anexa III a reglementarii mentionate anterior; 
c) Orice incident care pune în pericol sau care, dacă nu este corectat la timp, ar putea pune în pericol aeronava, pasagerii sau orice altă persoană. Incidentele considerate ca fiind raportabile sunt prezentate în Anexa I şi Anexa II a reglementarii mentionate anterior.