Frecvente

Administratorul Național al Spectrului de Frecvențe
 
Inspector Aeronautic
Sergiu DUMITRESCU

 
E-mail : frecvente@caa.ro
Site     : www.caa.ro/frecvente
 
 
Documentul ce procedurează activitatea de management a frecvențelor radio aeronautice (din tabelele ICAO COM2, COM3 și COM4) în spațiul aerian al României este: PIAC MFRA, ediţia 2/ 2017.
 
 
Formularele standard utilizate în managementul frecvențelor radio aeronautice sunt:
 
1. Cererea pentru autorizarea pentru utilizare a unei frecvențe radio aeronautice pentru stații de radiocomunicații VHF sol-aer, conform tabelului ICAO COM2, Anexa 1.
Cod document: AACR-PIAC.MFRA.01;
 
2. Cererea pentru autorizarea pentru utilizare a unei frecvențe radio aeronautice simple sau unor frecvențe colocate pentru mijloace de radio navigație, conform tabelului ICAO COM3, Anexa 2.
Cod document: AACR-PIAC.MFRA.02;
 
3. Cererea pentru autorizarea pentru utilizare a unei frecvențe radio aeronautice pentru mijloace de radionavigație conform tabelului ICAO COM4, Anexa 3.
Cod document: AACR-PIAC.MFRA.03;
 
 
NOTĂ: Din data de 1 ianuarie 2018, se impune obligativitatea utilizării frecvențelor cu ecart 8,33kHz în spațiul aerian controlat conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 1079/2012 al comisiei din 16 noiembrie 2012 de stabilire a cerințelor privind ecartul dintre canalele de voce pentru cerul unic european.
 
Pentru a converti o frecvență existentă cu ecart 25kHz la una cu ecart 8,33kHz trebuie completat formularul AACR-PIAC.MFRA.01.