A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/page.php

Line Number: 11

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/page.php

Line Number: 99

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to get property of non-object

Filename: controllers/page.php

Line Number: 102

ATM/ANS - servicii de navigatie aeriana
All together, serving Civil Aviation
All together, serving Civil Aviation
MENIU
MENIU
RAPORTARE VOLUNTARA
ATM/ANS
Servicii navigatie
aeriana

1.Prezentare generală, scop şi aplicabilitate

Serviciile de navigaţie aeriană se compun din servicii de trafic aerian, servicii de comunicaţie, navigaţie şi supraveghere, servicii meteorologice pentru navigaţia aeriană şi servicii de informare aeronautică.

Serviciile de trafic aerian reprezintă acea categorie de servicii de navigație aeriană care este responsabilă de furnizarea serviciului de control al traficului aerian (serviciile de control regional, de apropiere şi de aerodrom), serviciului de informare a zborului, serviciului consultativ de trafic aerian şi serviciul de alarmare, definite conform reglementărilor specifice aplicabile. Activitatea de certificare a furnizorilor de servicii de trafic aerian se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi instrucțiunile de aeronautică civilă aplicabile, cu scopul de a verifica conformarea acestora cu cerințe de reglementare a siguranței, recomandări şi îndrumări prevăzute în manuale procedurale si circulare emise de OACI, dar şi utilizând materiale cu caracter orientativ şi indicațiile EUROCONTROL, aplicabile zonei noastre geografice.

Serviciile de comunicații, navigație şi supraveghere sunt servicii suport pentru serviciile de navigație aeriană. Punerea în serviciu a sistemelor funcționale utilizate pentru furnizarea serviciilor de navigație aeriană, incluzând modificările aduse acestora, precum şi exploatarea acestora fac obiectul supervizării sub aspectul respectării cerințelor de siguranță şi de interoperabilitate aplicabile. Verificarea conformării cu aceste cerințe se face de către Biroul Interoperabilitate Sisteme prin audituri de supraveghere, inspecții la amplasamentele sistemelor respective, autorizarea sistemelor CNS, etc. Activitatea de certificare a furnizorilor de servicii de comunicații, navigație şi supraveghere se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi instrucțiunile de aeronautică civilă aplicabile.

Serviciile meteorologice aeronautice reprezintă acea categorie de servicii de navigație aeriană care este responsabilă pentru furnizarea informațiilor meteorologice, într-o formă adecvată pentru utilizatori. Acestea sunt necesare pentru asigurarea siguranței, regularității şi eficienţei navigației aeriene. În prezent, în FIR București sunt furnizate servicii meteorologice aeronautice conform Anexei 3 OACI, cu exceptia serviciilor furnizate de WAFC - World Area Forecast Centre, VAAC - Volcanic Ash Advisory Centre, TCAC - Tropical Cyclone Advisory Centre, State Volcano Observatories, RSMC - Regional Specialised Meteorological Centres. Activitatea de certificare a furnizorilor de servicii meteorologice aeronautice se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi instrucțiunile de aeronautică civilă aplicabile, cu scopul de a verifica conformarea acestora cu cerințe de reglementare a siguranței, recomandări şi îndrumări prevăzute în manuale procedurale şi circulare emise de OACI, dar şi utilizând materiale cu caracter orientativ şi indicațiile OMM şi EUROCONTROL.

Serviciile de informare aeronautică reprezintă acea categorie de servicii de navigație aeriană care este responsabilă de furnizarea informațiilor/ datelor aeronautice necesare siguranței, regularității şi eficienţei navigației aeriene. Pachetul integrat de informare aeronautică conține următoarele elemente: AIP (inclusiv amendamentele la AIP), suplimentele la AIP, NOTAM şi buletinele de informare înaintea zborului (PIB), circulare de informare aeronautică (AIC) şi listele de control şi listele cu mesaje NOTAM în vigoare. Activitatea de certificare a furnizorilor de servicii de informare aeronautică se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi instrucțiunile de aeronautică civilă aplicabile, cu scopul de a verifica conformarea acestora cu cerințe de reglementare a siguranței, recomandări şi îndrumări prevăzute în manuale procedurale si circulare emise de OACI, dar si utilizând materiale cu caracter orientativ si indicațiile EUROCONTROL, aplicabile zonei noastre geografice.
Legislaţia naţională şi internaţională aplicabilă în domeniul certificării serviciilor de navigație aeriană se regăseşte aici (link catre DR).